لنز هارد که به آن لنز سخت نیز گفته می شود در طولانی مدت استفاده می شود و کارایی بیشتری نسبت به عینک دارد. این لنزها برای درمان نزدیک بینی، اختلال نامنظمی قرنیه و آستیگماتیسم مناسب می باشند. لنز هارد جزو لنزهای تماسی پرطرفدار می باشد و برای افرادی که آستیگمات دارند بسیار مناسب بوده و پوشش کاملی دارد. همچنین افرادی که دچار قوزقرنیه می باشند برای دید بهتر، مناسب است از لنز هارد استفاده کنند.
لنز هارد
لنزها به دو دسته لنزهای هارد و لتزهای نرم تقسیم می شوند. لنزها نرم از نظر طول عمر به چند دسته تقسیم می شوند که شامل لنزهای روزانه، لنزهای هفتگی، لنزهای فصلی، لنزهای سالیانه می باشد.
لنزهای روزانه فقط برای یک روز مناسب هستند و طول عمر آنها بسیار کوتاه است. این لنزها نیازی به شستشو ندارند و بعد از خارج کردن باید دور انداخته شوند.
لنزهای هفتگی را به مدت یک هفته می توان استفاده نمود. لنزهای هفتگی را بهتر است با محلول ضدعفونی کننده شستشو دهید و در محفظه پر از محلول تازه نگه داری کنید.
لنزهای فصلی برای مصرف سه ماهه پیشنهاد می شود و برای استفاده در این سه ماه باید در تمیز ماندن آن تلاش کنید و در محلول نگه داری کنید.
لنزهای سالیانه همانطور که از نام آنها پیداست مناسب برای استفاده در یک سال می باشند و عمری یک ساله دارند و فقط در هنگام استفاده از تمیز و سالم بودن لنزها مطمئن باشید.
دسته دیگر لنزهای هارد یا سخت می باشند که عمر بیشتری از لنزهای سالیانه نرم دارند و ماندگاری دو تا سه ساله دارند و برای آستیگماتیسم و قوز قرنیه بیشتر استفاده می شوند.
لنزهای اسکلرال جزو لنزهای سخت می باشد که در سالهای اخیر با تکنولوژی پیشرفته ساخته شده است و خود از سه نوع لنز مینی اسکلرال، کورنئو اسکلرال و فول اسکلرال تقسیم می شود.
فواید لنز هارد
همانطور که گفته شد افرادی که آستیگماتیسم بالا دارند می توانند با استفاده از این لنزها عیوب انکساری چشم های خود را برطرف کنند.
همچنین توسط لنز اشکی سخت می توانند به درمان آستیگماتیسم قرنیه بپردازند. کسانی که بی نظمی دید دارند و در یک جهت به خوبی اشکال را نمی توانند تشخیص دهند. برای درمان قوزقرنیه نیز مناسب می باشد و استفاده از لنزهای سخت اسکلرال پیشنهاد خوبی است.
کسانی که دچار پیراشکی شده اند نیز باید از لنزهای GP نوع بایفوکال و مولتی فوکال استفاده کنند. این لنزها به بهبود اختلال بینایی و کنتراست بهتر کمک می کند.
لنزهای هارد از چه ساخته می شوند؟
لنزهای هارد در قدیم از ماده PMMA ساخته می شدند و تاریخچه این لنزها به سال ۱۹۶۰ بر می گردد. در سالهای اخیر به دلیل تکنولوژی های پیشرفته لنزهای سخت نافذ گاز می باشند و قدرت عبور اکسیژن بالایی دارند. جنس لنزهای جدید ترکیبی از پلاستیک، سیلیکون یا پلیمرهای فلوئور می باشد.
لنزهای هارد جدید به راحتی چشم را پوشش می دهند و رطوبت پذیری بالایی دارند. به دلیل نافذ اکسیژن بودن لنزهای تماسی سخت برای افرادی که قرنیه آنها آستیگماتیسم است توصیه می شود. لنزهای نرم قادر به درمان آستیگماتیسم نمی باشند و دید خوبی را برای فرد ایجاد نخواهند کرد.
با استفاده از لنز هارد شما اجازه ورود اکسیژن به قرنیه را خواهید داد و ممکن است در ابتدا به دلیل سخت بودن چشم را اذیت کند ولی به مرور مشکلات چشمی شما را درمان می کند.
تفاوت لنز سخت و نرم
لنزهای نرم از جنس هیدروژن و سیلیکون هیدروژن می باشد و لنزهای روزانه، هفتگی، یک بار مصرف، فصلی و سالیانه در این دسته از لنزها قرار دارد. در هنگام استفاده اکسیژن زیادی به قرنیه می رساند و افراد که مبتلا به خشکی چشم هستند می توانند از لنزهای نرم استفاده کنند. با قرنیه همه افراد سازگار می باشد و فرد احساس راحتی زیادی دارد.
لنزهای سخت که نافذ گاز می باشند که در علم پزشکی با نام GO یا GRP شناخته شده می باشند و از لنزهای هارد برای درمان قوزقرنیه، آستیگماتیسم و نزدیک بینی استفاده می شود. این لنزها از مقاومت و ماندگاری بالایی برخوردار می باشد. در صورت استفاده از این نوع لنزها دچار التهاب چشم و عفونت های میکروبی نخواهید شد.
مزایا لنزهای هارد نافذ گاز
این لنزها از مزایای زیادی برخوردار می باشند که در ادامه به چند نمونه می پردازیم.
- دوام بیشتری از لنزهای نرم دارند.
- به راحتی می توان آنها را تمییز نمود.
- امکان بروز عفونت با لنزهای هارد کمتر می باشد.
- به دلیل کوچکتر بودن راحت تر می باشند.
معایب لنزهای تماسی سخت نافذ گاز
در ابتدا قرار دادن لنز احساس ناخوشایندی دارید و بعد از مدتی عادت خواهید کرد و امکان جابهجا شدن لنزها بیشتر از لنزهای نرم می باشد.
ارتوکراتولوژی یا سال دهی مجدد قرنیه چشم چگونه امکان پذیر است؟
با استفاده از لنز تماسی در هنگام خواب می توان شکل قرنیه را کم کم تغییر داد. با انجام این کار شما بینایی شفافی خواهید داشت. فقط توجه داشته باشید اثر آن موقتی است و بعد از یک روز اثر آن از بین می رود. برای شکل دهی قرنیه هر شب باید از لنزهای تماسی استفاده شود.
نحوه قرار دادن و لنز در چشم ها
قرار دادن لنز هارد کمی مشکل است ولی می توانید با استفاده از گفته های زیر در کوتاه ترین زمان لنزهای خود را قرار دهید.
در ابتدا دست های خود را با مایع تمیز کننده بشویید و خشک کنید. در صورت دیون آلودگی بر روی لنز، آنها را تمیز کنید. لنز را در وسط پلانچر ضدعفونی شده قرار دهید و با دو انگشت پلک بالا و پایین را بکشید تا چشم ها به خوبی باز شوند. لنز را درون قرنیه فیکس کنید و پلانچر را رها کنید تا لنز وارد قرنیه شود.
نحوه برداشتن لنز تماسی هارد
برای برداشتن لنزها نیز باید همانند گذاشتن آن اصولی را رعایت کنید. دست هایتان را بشویید و آبکشی نمایید. با بیرون کشیدن گوشه خارجی پلک پایین می توانید لنز را خارج سازید. به این صورت که دست دیگر خود را در زیر چشم گرفته و با پلک زدن لنز درون دستتان بیفتد.
نکات اساسی و مهم در مورد لنزها
- لنز هارد خود را در محلول ویژه آن قرار دهید. هر سه ماه محفظه لنزها را تعویض کنید.
- در محفظه ای هر روز محلول تازه بریزید و لنزها را درون آن قرار گیرد.
- در هنگام استفاده از لنز سخت در ابتدا با سرم آن را بشویید و سپس از محلول استفاده نمایید.
- در طول روز وقتی لنز هارد در چشمان خود قرار داده اید از قطره اشک مصنوعی که پزشکتان تجویز نموده است استفاده نمایید.
- پنج دقیقه قبل و بعد از استفاده چشمان خود را با قطره ضدعفونی کننده بشویید.
- در روزهای ابتدایی کمتر از لنز سخت باید استفاده نمود. به این صورت که در روز اول یک ساعت، روز دوم دو ساعت و … تا چشم به لنز عادت کند.
- قطر این لنزهای از لنزهای نرم و سافت کمتر می باشد و بر روی قرنیه به خوبی قرار می گیرد و در نتیجه اشک به آسانی از زیر لنزها سرازیر می شود.
چه مواقع باید لنزها را برداشت؟
- در هنگام حمام رفتن و استخر باید لنزها را از چشم بیرون آورید.
- در هنگام خواب حتما لنزها را خارج سازید.
- در صورت بروز هرگونه مشکل و اختلال در بینایی با پزشک صحبت کنید تا لنز شما را تعویض نماید.
درآخر
مرکز تخصصی لنز و قوز قرنیه پرتو با چندین سال سابقه در ارائه انواع لنزهای سافت، لنزهای هارد، لنزهای چندکانونه و لنزهای اسکلرال می باشد و برای اصلاح بینایی قوزقرنیه راه های درمانی زیادی را ارائه می دهد. این مرکز کوشش می کند تا در تهیه و توزیع لنزهای تماسی چشمی (کنتاکت لنزها)،آموزش صحیح استفاده، مزایای انواع لنز و همچنین ارتقاع سطح دانش عموم به شما کمک کند. برای مشاوره و دریافت اطلاعات کافی در مورد انواع لنز می توانید با مشاور مرکز تخصص پرتو در این سایت صحبت کنید.
2 دیدگاه دربارهٔ «لنز هارد | کاربرد لنزهای هارد (سخت)»
سلام
چگونه میشود لنز سخت سفارش داد..چه مشخصاتی لازم هست
با سلام همکاران ما با شماره تماس های درج شده در سایت اماده پذیرش درخواست شما ونوبتدهی معاینه هستند
۰۹۱۰۸۵۰۳۰۶۶