لنز چشم دیسک نرم، شفاف و خمیده می باشد که اندازه آن متناسب با قرنیه چشم می باشد و دو نوع دارد که شامل: لنز طبی (تماسی) و لنز غیر طبی می باشد. لنزهای طبی که به نام لنزهای انکساری نیز معروف هستند برای رفع ضعف بینایی، عیوب انکساری چشم ها، آستیگمات و قوز قرنیه مناسب می باشد. همچنین در کنار درمانگری می توان از لنزهای رنگی استفاده کرد تا به زیبایی چشم ها افزود.
از جمله اختلالات و مشکلات بینایی که با لنز درمان می شوند عبارتند از:
نزدیک بینی: در نزدیک بینی اجسام و اشیاه نزدیک به خوبی قابل دیدن هستند ولی اشیای دور واضح نیستند. نزدیک بینی در اوایل دوره جوانی که چشم ها در حال رشد هستند تشخیص داده می شود. افراد مبتلا به این مشکل ممکن است دچار جدا شدگی شبکیه و گلوکوم شود.
دوربینی: در دوربینی برعکس نزدیک بینی، اشیای نزدیک تار هستند و اشیا دور به وضوح قابل شناسایی هستند.
تاری دید: تاری دید که به آن آستیگماتیسم نیز گفته می شود و از خطاهای انکساری چشم می باشد. در این مشکل اشیا تار دیده می شوند و و قرنیه شما دچار نقصان خواهد بود.
پیر چشمی: از عارضه های چشمی است که بعد از ۴۰ سالگی نمود پیدا می کند. در این عارضه دیگر لنز طبیعی چشم انعطاف خوبی ندارد و در هنگام مطالعه کردن و نزدیک بینی دچار مشکل خواهید بود.
انواع لنزهای طبی
لنزهای طبی چند نوع مختلف دارد که عملکرد آنها با هم متفاوت است و برای عیوب چشم تولید شده اند. در ادامه به انواع لنز طبی می پردازیم.
لنز نرم
لنزهای نرم از انعطاف پذیری بالایی برخوردار هستند و می توانند اکسیژن را به خوبی عبور دهند. جنس این لنزها از پلاستیک پلیمری می باشد و برای درمان و رفع آستیگماتیسم ضعیف تا متوسط مناسب می باشد.
لنز سخت
انعطاف و شکل گیری بالایی دارد و اکسیژن از آن عبور خواهد کرد. جنس این لنزها از ترکیب سیلیکون و پلیمرهای فلوئور است و برای برطرف کردن آستیگماتیسم شدید، قوز قرنیه و نامنظمی قرنیه مناسب هستند. لنزهای اسکلرال در دسته لنزهای سخت قرار دارند که برای قوز قرنیه و خشکی چشم استفاده می شود.
لنز PMMA
این لنزها با چشم ها سازگاری خوبی ندارند و در انتقال اکسیژن ضعیف هستند. ساختار این لنز مواد پلاستیکی سخت و پلی متیل متاکریلات شفافی به نام PMMA می باشد.
لنز توریک برای افرادی که آستیگمات می باشند مناسب است و دو نوع: سخت و نرم دارد.
مزایای لنزهای طبی از عینک
لنزهای طبی کاربرد عینک را دارد و جایگزین مناسبی برای عینک های دوربین، نزدیک بین و … می باشد. لنزها مزایای زیادی نسبت به عینک دارند که عبارتند از:
- دیگر نگران شکستن و گم شدن عینک نخواهید بود.
- بر روی شیشه عینک ها بخار ایجاد می شد که در لنز اینگونه نیست.
- عینک خسته کننده بوده و بینی و گوش ها را اذیت می کند.
- لنزها دید بهتری ایجاد می کنند و نیازی به چرخاندن سر برای دید بهتر نیست.
- افراد ورزش دوست با خیال راحت می توانند به ورزش خود ادامه دهند.
- لنزها موجب افزایش اعتماد به نفس در فرد می شود و در کنار درمانگر بودن زیبایی نیز ایجاد می کند.
انواع لنز طبی بر حسب طول عمر
لنزها بر اساس ماندگاری انواع زیادی دارند که می توان به: لنزهای روزانه، لنزهای یک بار مصرف، لنزهای ماهانه، لنزهای سالانه، لنزهای فصلی اشاره داشت. هر کدام از این لنزها مناسب برای زمان خاصی هستند و بعد از اتمام موعد آن باید از استفاده آنها اجتناب کنید. مصرف بیش از اندازه آنها موجب مشکلاتی چون عفونت چشم و … خواهد شد.
لنزهای طبی رنگی
این لنزها هم طبی می باشند و هم برای زیبایی ظاهری فرد استفاده می شوند. این لنزها طیف رنگی وسیعی دارند و می توان رنگ هایی چون طوسی، سورمه ای، عسلی، سبز روشن، آبی یخی، سبز یشمی، آبی روشن، مشکی، طوسی آبی و … را خریداری کرد.
لوازم جانبی لنز چشم
لنز چشم یک سری لوازم جانبی نیز دارد که شامل محلول شستشو، پک لنز و قطره اشک مصنوعی می باشد.
پک لنز
پک لنز یا محفظه لنز برای نگهداری لنز طبی می باشد و دارای انبر، قاشق و آینه می باشد. شما با داشتن این پک می توانید در هر موقعیتی لنز خود را برداشته یا بگذارید.
محلول و مایع لنز چشم
این محلول یک لایه محافظ برای لنز ایجاد می کند تا دچار رسوب نشوند. همچنین موجب مرطوب شدن لنز در تمامی نقاط می شود و ضدعفونی کننده قوی ای می باشد.
انبر
برای برداشتن و گذاشتن لنز مناسب می باشد و شما بدون استفاده از انگشتان و آلوده شدن لنز ها می توانید لنزها را بردارید یا درون چشم ها جای دهید.
نحوه گذاشتن لنز
در هنگام گذاشتن لنز شستن دست ها امری ضروری می باشد و سپس باید لنزها را با محلول تازه شستشو دهید. با انگشت اشاره یا انبر لنز را بردارید و با دست دیگر پلک بالا و پایین را باز کنید و لنز را در قسمت تیره چشم قرار دهید و بعد از ثابت کردن لنزها چشم خود را ببندید. کره چشم را بچرخانید و چندین بارک پلک بزنید تا در جای خود ثابت شود. این مراحل را برای لنزهای دیگر نیز انجام دهید.
- نکته
لنز راست را در چشم راست و لنز چپ را در چشم چپ قرار دهید.
معایب استفاده از لنز
- با لنز اکسیژن کافی به قرنیه و مردمک های چشم نمی رسد و منجر به خشکی چشم خواهد شد.
- در صورت تمیز نبودن موجب بروز عفونت چشم می شود و باید دقت کنید در محفظه دارای مواد تازه از لنزها مراقبت کنید و به بهداشت و تمیزی آن توجه نمایید.
- گذاشتن و برداشتن لنزها کار آسانی نیست و بعد از آموزش و چند بار گذاشتن لنز این مشکل برطرف خواهد شد.
- لنز طبی دارای تاریخ انقضاست و همانند عینک نمی توان مدت زمان زیادی از آن استفاده کرد. البته لنزهای اسکلرال که جزو لنزهای سخت محسوب می شود تا سه سال ماندگاری دارد.
چه کسانی نمی توانند از لنز طبی استفاده کنند؟
- افرادی که خشکی چشم شدید دارند.
- افرادی که مبتلا به بیماری بلفاریت می باشند.
- کسانی که دارای حساسیت و آلرژی چشمی هستند.
- کسانی که چشم آنها نمره بالایی دارد.
- افرادی که مبتلا به دوربینی یا نزدیک بینی و آستیگماتیسم هستند اگر به پیرچشمی نیز مبتلا شوند نباید از لنزهای طبی استفاده کنند.
- مبتلایان به آستیگماتیسم شدید
- افرادی که دچار سوزش، التهاب، خارش و درد در چشم ها دارند.
اشتباهات رایج در استفاده از لنز طبی
برخی از افراد در هنگام استفاده از لنز طبی دچار اشتباهاتی می شوند که در ادامه به آن می پردازیم:
- برای شستشو هرگز از آب استفاده نکنید. میکروارگانیسم موجود در آب موجب بروز عفونت چشمی می شود. همچنین آب لنز را بزرگ و حجیم می کند و در نتیجه برای قرنیه چشم بزرگ خواهد بود.
- از بزاق دهان برای مرطوب کردن لنز خودداری کنید. باکتری و میکروب در بزاق وجود دارد که برای چشم مضر است. اشک مصنوعی گزینه مناسب تری می باشد.
- محلولی که قبلا استفاده کرده اید را بهتر است دور بریزید. استفاده مجدد موجب عفونت و ورود میکروب می شود.
- قبل از گذاشتن لنز آرایش نکنید. قبل از استفاده ریمل، خط چشم و سایه، لنزها را قرار دهید.
- در صورت داشتن خارش، التهاب، سوزش و … از گذاشتن لنز جدا خودداری فرمایید.
- در هنگام خواب لنزها را خارج سازید تا اکسیژن به قرنیه چشم برسد.
- در هنگام استحمام، شنا و … لنز طبی خود را بردارید تا آلوده به میکروب نشود.
مرکز تخصصی لنز پرتو از مراکز برجسته در زمینه انواع لنزهای سافت، هارد، چندکانونه و اسکلرال می باشد که شما می توانید با مراجعه به این مرکز تخصصی بهترین مشاوره را دریافت کنید و با قیمتی مناسب خریدی مطمئن داشته باشید.