انجام معاینات تخصصی و تجویز لنز مینی اسکلرال و فول اسکلرال

    

درمان قوز قرنیه | قوز قرنیه یا کراتوکونوس چیست؟

درمان قوز قرنیه

درمان قوز قرنیه | قوز قرنیه یا کراتوکونوس چیست؟

درمان قوز قرنیه در ابتدای بیماری به راحتی میسر است و با پیشرفت بیماری درمان نیز سخت می شود.بیماری چشمی قوز قرنیه در اثر نازک شدن قرنیه صورت می گیرد و شکل مخروطی به قرنیه چشم می دهد. این مشکل در چشم ایجاد موج می کند که نور وارد شده به چشم از مسیر مستقیم خود انحراف پیدا می کند و به سمت قسمت حساس شبکیه می رود و در نتیجه در دید فرد اختلال ایجاد می نماید. احتمال اینکه این مشکل در هر دو چشم اتفاق بیفتد نیز ممکن است. این بیماری ابتدا در یک چشم اتفاق می افتد و بعد از مدتی چشم دوم را نیز درگیر خواهد کرد. از دوران جوانی تا بیست سالگی امکان ابتلا به آن زیاد است و اگر به فکر درمان بیماری قوز قرنیه نباشید شدید تر خواهد شد. این بیماری توسط دستگاه های بینایی سنجی و متخصص بینایی تشخیص داده می شود.

درمان قوز قرنیه

چه عواملی در بروز بیماری قوز قرنیه نقش دارند؟

دلیل دقیق این بیماری هنوز مشخص نشده است، ولی طبق تحقیقات انجام شده برخی افراد، مستعد این بیماری از بدو تولد هستند. از علت های بروز این بیماری می توان به موارد زیر اشاره داشت.

سابقه خانوادگی

اگر عضوی از خانواده شما به قوز قرنیه مبتلاست. امکان بروز این بیماری در شما نیز وجود دارد. همچنین اگر خود شما هم دچار این بیماری شده اید بهتر است فرزند شما از ۱۰ سالگی زیر نظر متخصص معاینه شود.

سن

شروع این بیماری در دوران نوجوانی  است و حتی در سنین کودکی نیز ممکن است نمایان شود. این بیماری افراد زیر 30 سال را درگیر خواهد کرد، اما بروز این بیماری در افرادی که سن بیشتری دارند نادر است.

برخی اختلالات

در برخی افراد که دچار بیماری های سیستمیک مانند: سندروم داون، سندروم اهلرز-دنلوس، اختلال استخوان زایی (استئوژنز) و التهاب رنگدانه ای شبکیه (رینیت پیگمنتورا) هستند این بیماری ممکن است رخ دهد.

مالش چشم

مالش چشم نیز یکی از علت های بروز بیماری قوز قرنیه است. مالش شدید چشم، موجب مشکلات چشمی می شود و یکی از این مشکلات قوز قرنیه است. اگر قوز قرنیه داشتید نیز امکان تشدید آن وجود دارد و باید به فکر درمان قوز قرنیه باشید.

التهاب

آلرژی، آسم یا بیماری آتوپیک منجر به بروز التهاب می شود. التهاب یکی از عوامل آسیب به بافت قرنیه می باشد و موجب نازک شدن قرنیه و در نتیجه بروز قوز قرنیه خواهد شد.

نژاد

طبق مطالعات انجام شده نژاد بر روی بروز این بیماری تاثیر دارد. طبق این اطلاعات سیاه پوستان تقریبا ۵۰ درصد بیشتر از سفید پوستان به این بیماری دچار خواهند شد.

علائم بیماری قوز قرنیه

این بیماری علائم ثابتی ندارد و کاملا متغیر است. به طور کلی می توان گفت در مرحله ای که بیمار در آن قرار دارد بستگی دارد. در ابتدای بیماری علائم قابل تشخیصی وجود ندارد ولی در صورت پیشرفت این بیماری قوز قرنیه کاهش می یابد و و تحریف بینایی ایجاد مي شود.

همچنین دیگر علائم این بیماری عبارتند از:

  • چندبینی در یک چشم
  • تاری دید
  • کاهش قدرت بینایی
  • ضعف تدریجی بینایی که با عینک اصلاح نمی شود.
  • اختلال در ادراک بینایی
  • افزایش حساسیت کنتراست
  • خیرگی و اذیت شدن از نور
  • دید ضعیف در چشم
  • خارش چشم
  • و …

تشخیص بیماری قوز قرنیه

در صورتی که به داشتن این بیماری شک دارید با مراجعه به پزشک متخصص و انجام آزمایش هایی این بیماری را تشخیص می دهند. از جمله آزمایش هایی که برای تشخیص بیماری قوز قرنیه تجویز می شود می توان به آزمایش انکسار چشم، معاینه با اسلیت لامپ، کراتومتری، تصویربرداری از قرنیه اشاره داشت. در ادامه به هر کدام این موضوعات خواهیم پرداخت.

انکسار چشم: درمان قوز قرنیه

انکساری چشم ارزیابی چشم ها توسط تجهیزات پزشکی است و پزشک از شما می خواهد در دستگاه فوروپتر که لنزهای مختلفی دارد نگاه کنید تا لنز مناسب با چشم‌هایتان انتخاب شود‌. رتینوسکوپ نیز از تجهیزات چشم پزشکی می باشد که وسیله ای دستی است.

معاینه با اسلیت لامپ

متخصص با نور عمودی که به چشم شما می اندازد و کمک یک میکروسکوپ کم قدرت معاینه را انجام می دهد. در معاینه اسلیت لامپ شکل قرنیه و سایر مشکلات بینایی شما قابل تشخیص هستند‌.

کراتومتری: درمان قوز قرنیه

آزمایش کراتومتری توسط پزشک صورت می گیرد. در ابتدا دایره نور را روی قرنیه متمرکز خواهند کرد و با اندازه گیری بازتاب، شکل اولیه قرنیه را مشخص خواهند کرد.

تصویربرداری از قرنیه

تصویربرداری از قرنیه به پزشک کمک می کند تا نقشه ای دقیق از قرنیه شما داشته باشد. با استفاده از توموگرافی ضخامت قرنیه قابل اندازه گیری می باشد. توموگرافی قبل از معاینه اسلیت لامپ می تواند علائم اولیه بیماری قوز قرنیه را تشخیص دهد.

درمان قوز قرنیه

درمان قوز قرنیه را نسبت به پیشرفتی که داشته است می توان درمان کرد. قوز قرنیه خفیف تا متوسط را می توان با تجویز عینک یا لنز تماسی درمان نمود. در ادامه به راه های درمان قوز قرنیه خواهیم پرداخت.

درمان قوز قرنیه با عینک یا لنزهای تماسی نرم

برای اصلاح تاری و اعوجاج دید ناشی از بیماری قوز قرنیه می توان از لنزهای نرم و عینک استفاده کرد. شکل قرنیه به صورت مداوم در حال تغییر است و باید عینک و لنز را در صورتی که مشکل بینایی مثل تاری دید، نزدیک بینی و … رخ داد تعویض نمایید.

درمان با لنزهای تماسی سخت

لنزهای تماسی سخت متناسب با قرنیه ساخته می شوند و یکی از راه های درمان قوز قرنیه پیشرفته می باشد. در ابتدای استفاده کمی سخت و مشکل می باشد و بعد از مدتی دید خوبی را ایجاد خواهند کرد.

درمان با لنزهای ترکیبی

لنزهای ترکیبی یک مرکز سخت دارند و دور قسمت خارجی حلقه نرم تری قرار دارد. این لنزها برای افرادی تجویز می شود که نمی توانند از لنزهای سخت استفاده نمایند.

درمان قوز قرنیه با لنزهای اسکلرال

لنزهای اسکلرال بر روی سفیدی چشم قرار می گیرد و انواع مختلفی دارد که برای هر قرنیه ای مناسب است. لنزهای اسکلرال بهترین راه درمانی برای درمان قوز قرنیه است و روشی جدید برای درمان است که امروزه بسیار از آن برای قوز قرنیه و خشکی چشم استفاده می شود.

عمل و جراحی

پزشک در اثر وجود زخم قرنیه، نازک شدن شدید قرنیه، ضعف بینایی با قوی ترین لنزهای تجویز شده یا عدم توانایی در استفاده از لنز عمل جراحی را برای درمان قوز قرنیه تجویز می کند. پزشک متخصص طبق مخروط برآمده قرنیه و شدت قوز قرنیه عمل های جراحی زیر را توصیه می کند.

پیوند نفوذی قرنیه: درمان قوز قرنیه

در اثر زخم یا نازک شدن قرنیه عمل پیوند نفوذی قرنیه انجام خواهد شد. در این عمل جراحی ضخامت قرنیه مرکزی را به طور کامل بر می دارند و با جایگزین کردن بافت اهدا کننده قرنیه به درمان قوز قرنیه خواهند پرداخت.

پیوند لایه ای عمیق قدامی قرنیه (DALK)

در این عمل پیوند پوشش داخلی قرنیه حفط می شود و از پس زده شدن پیوند قرنیه جلوگیری می کند‌. البته در پیوند با ضخامت کامل امکان بروز پس زدگی وجود دارد. عمل های پیوند قوز قرنیه اکثرا موفقیت آمیز بوده اند ولی ممکن است مشکلاتی مثل: دید ضعیف، عفونت چشم و آستیگماتیسم نیز در برخی افراد دیده شود. بعد از عمل پیوند در صورت لزوم شما می توانید به راحتی از لنزهای تماسی استفاده کنید.

آیا قوز قرنیه بینایی را دچار مشکل می کند؟

قوز قرنیه به صورت مرحله ای پیشرفت می کند و در ابتدا بیماری پیشرفت زیادی دارد. در مرحله اول بروز این بیماری علائم کاملا خفیفی وجود دارد که تشخیص آن سخت است. در اولین مرحله این بیماری بر روی بینایی تاثیری زیادی ندارد و با استفاده از عینک و لنزهای تماسی نرم می توان نزدیک بینی و آستیگماتیسم را درمان کرد.

در مرحله دوم بیماری قوز قرنیه بینایی ضعیف می شود و احتمال بروز مشکلات بینایی نظیر نزدیک بینی، دوربینی، آستیگماتیسم، شبح بینی و موج دار بودن نور وجود دارد که با کمک لنزهای سخت قابل درمان است.

در مرحله سوم که بیماری پیشرفت کرده است زخم کوچکی در قرنیه مشاهده می شود که موجب تاری دید و ضعیف شدن بیماری می شود. در این نقطه از پیشرفت بیماری نیز برای درمان قوز قرنیه می توانید از لنزهای تماسی سخت نفوذناپذیر با گاز استفاده کنید.

در مرحله چهارم قوز قرنیه به مرحله حاد خود می رسد و زخم قرنیه قابل توجه می باشد و قرنیه بسیار نازک خواهد شد. در این مرحله باید از عمل‌های جراحی بهره برد و با پرداختن به درمان قوز قرنیه، مشکلات بینایی را برطرف کرد.

بیماری قوز قرنیه موجب کوری نمی شود ولی مشکلاتی اعم از تاری دید، نزدیک بینی، خیرگی، آستیگماتیسم و … را ایجاد خواهد کرد.

به طور کلی بهتر است در مراحل اول بیماری با مراجعه به پزشک متخصص قوز قرنیه را درمان و از پیشرفت آن جلوگیری نمایید. مرکز تخصصی لنز و قوز قرنیه پرتو از مراکز تخصصی بینایی سنجی در ایران می باشد که شما می توانید با مراجعه و تماس با این مرکز تخصصی با مشاوره درست مشکل بینایی خود را برطرف نمایید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آخرین مطالب

تماس با ما